­
meer waarde met verduurzaming 800x600Als je woning een beter energielabel krijgt, wordt hij dan ook meer waard? Uiteraard. Maar hoeveel dan? Volgens onderzoek van Altum AI, gespecialiseerd in de combinatie van vastgoed en data, is dat sterk afhankelijk van de locatie.De onderzoekers keken naar de waardevermeerdering van een woning nadat het energielabel verbeterde en vergeleken dat voor tien Nederlandse steden.

 Een stap van energielabel B naar energielabel A zet nog niet veel zoden aan de dijk. In Amsterdam is de prijsstijging dan het laagst (1,21 procent) en in Enschede het hoogst (2,53 procent). Wie de waarde van zijn huis serieus wil laten stijgen, zal een grotere stap moeten zetten. Van D naar A, bijvoorbeeld. In Utrecht is de waardestijging dan 4,22 procent, in Enschede 9,08. Ook bij de meest extreme verduurzaming, van label G naar A, is de waardestijging in Enschede het hoogst: 16,43 procent.

Bij een koopwoning van 300.000 euro praat je dan over een positief effect van bijna 50.000 euro. In Amsterdam is het effect wederom veel kleiner: slechts 7,34 procent.

Ook in Tilburg, Maastricht en Den Haag heeft verduurzaming relatief veel zin.

Over het algemeen geldt dat het effect buiten de randstad groter is dan erbinnen.
 
De onderzoekers geven aan dat ze verwachten dat de woningwaardestijging door verduurzaming voorlopig zal blijven aanhouden. Dat komt door een toenemende vraag naar duurzamere woningen en een relatief beperkt aanbod van woningen met een energielabel A.

­